AGIO, Duizel

utiliteitsbouw

Opdrachtgever
Royal Agio Cigars
Programma
productiehal en logistiek centrum, kantoor
Ontwerp
BO.2 architectuur en stedebouw
Interieur
HAL2
Status
opgeleverd 2016
Vermelding
winnaar BREEAM award 2017
categorie mixed use
Fotografie
Tycho’s Eye Photography

Royal Agio Cigars, een van de oudste Nederlandse sigarenfabrikanten, bouwde vorig jaar in Duizel een nieuwe fabriekshal en renoveerde het bestaande hoofdkantoor. De oudbouw werd gestript. Alleen de oorspronkelijke kolommen en vloeren bleven overeind.

De nieuwbouw wordt gekenmerkt door een grote mate van openheid en licht door het veel toegepaste glas naar de buitenzijde en naar de centraal gelegen patio. De presentatiekamers hebben een doorkijk naar de bedrijfshal en in het interieur wordt de identiteit en sfeer van Royal Agio Cigars overal tot uitdrukking gebracht.

Bijzonder is dat Royal Agio Cigars met de nieuwbouw een Breeam Award 2017 in de hoogste klasse won. Het puin van de afbraak werd hergebruikt voor de fundering van de nieuwbouw. Op het dak liggen zonnepanelen en het hele pand bevat ledverlichting met daglichtschakeling en bewegingsmelders. Om zo natuurlijk mogelijk daglicht in de productiehal te krijgen zijn er suntrackers geplaatst. De capaciteit van de zonnepanelen draagt bij aan een jaarlijks energie overschot. De toiletten zijn waterbesparend en de technische installaties state of the art. Het gebouw behoort tot de top 5 van de meest duurzame gebouwen in Nederland.