De Tweesprong

onderwijs / openbare gebouwen / transformaties
Opdrachtgever
Stichting Meerderweert
Programma
Basisschool en bibliotheek
Status
Opgeleverd
Ontwerp
FAAM architects ism Misak Terzibasiyan
Fotograaf
Daan Dijkmeijer

De bestaande school in Nederweert – Eind is ontworpen door de architect Pierre Weegels en was door de tijd heen enkele malen uitgebreid. Het ontwerp voor de nieuwe uitbreiding geeft het monumentale deel van het gebouw weer zijn oorspronkelijke betekenis terug.
De school ligt schuin tegenover een katholieke kerk met een geprononceerde daklijn. Het thema van de daklijn is opgepakt om deze beide openbare gebouwen onderling een relatie tot elkaar te geven en hiermee de plek zelf te definiëren als hart van het dorp.

De verbinding tussen nieuw en oud als kruispunt van de beide assen vormt het ruimtelijke hart na de transformatie, aangelicht door een nieuw daklicht. Aan de binnenzijde vormen schoon beton en Accoya hout een mooie combinatie van duurzaam materiaalgebruik.
De nieuwbouw vormt een neutraal decor met een maximale glasgevel gericht naar het schoolplein in het noorden. De nieuwbouw reflecteert het beeld van de oudbouw waardoor deze weer zijn oorpronkelijke betekenis en uitdrukkingskracht terugkrijgt