Brede school Budschop

onderwijs / openbare gebouwen / transformaties

Opdrachtgever
Stichting Meerderweert
Programma
Basisschool, bibliotheek, kinderdagopvang en peuterspeelzaal
Status
Opgeleverd
Ontwerp
FAAM architects ism Misak Terzibasiyan
Fotograaf
Daan Dijkmeijer

Basisschool Budschop ligt in de kern van het buurtschap Budschop, in de gemeente Nederweert. De bestaande monumentale school is gebouwd in 1956 en in de jaren zeventig een keer grootschalig uitgebreid. Op basis van de cultuurhistorische analyse is er een voorstel ontworpen voor de transformatie van het gemeentelijk monument naar een brede school. Bij de transformatie zijn karakteristieke elementen zoals het grootste deel van het beeldbepalende exterieur, de klokketoren en de hoofdstructuur van het gebouw met de verbindingsgang met lambrisering en tegelvloer behouden.
Een speellokaal en een multifunctionele ruimte zijn aan de noordzijde toegevoegd en de korte zijde van de L-vorm is uitgebreid met een kinderdagopvang en een peuterspeelzaal.
Het speellokaal is voorzien van een centraal daklicht en heeft een grote glasgevel naar het noorden naar het schoolplein. Het binnenvallende daglicht brengt licht naar het hart van het gebouw waardoor dit een aangename ontmoetingsruimte is geworden.
Een nieuwe bibliotheek vormt een programmatische aanvulling die het belang van dit multifunctionele gebouw voor de buurtschap versterkt.
Het gebouw vormt een neutrale achtergrond voor de spel- en sportvoorzieningen van de kinderen. Een gevelwand tegen de slooplijn van oud en nieuw is dan ook aangegrepen om vorm te geven als uitdagende klimwand.