De Draai Heerhugowaard

sport / zorg
Opdrachtgever
Gemeente Heerhugowaard & Esdégé-Reigersdaal
Programma
Sporthal, kantine, grote zaal, dagbesteding, fysiofitness
Aannemer
BAM Utiliteitsbouw
Status
Opgeleverd
Ontwerp
FAAM architects ism Misak Terzibasiyan

Het multifunctionele sportgebouw vormt een combinatie van sport- met zorgfuncties waarbij beide functies elkaar ondersteunen: er wordt een symbiose gecreëerd tussen sport en zorg. Wij hebben een DRAAI gegeven aan het PvE van de Draai waardoor het sociale hart van het gebouw tevens een meerwaarde creëert voor het buurtplein. De levendigheid van de activiteiten dragen bij aan de uitstraling van het gebouw, die benadrukt wordt door de prominente hoofdentree.

Door de toegang voor onderwijs als nevenentree in de zuidgevel te plaatsen is het voor leerlingen mogelijk om hier direct de verkeersruimte tussen kleedruimtes en sporthal te betreden als principe van strategische compartimentering. Vanaf het plein betreden bezoekers de ruime entreehal. Hier vindt de verspreiding plaats van de verschillende routes voor sporters, Esdégé-Reigersdaal en bezoekers. Deze routing is zodanig dat voor (vaak kwetsbare) cliënten van Esdege-Reigersdaal er geen storende effecten optreden.

In het kader van de duurzaamheidsambitie is een werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installatie ontworpen die in combinatie met de bouwkundige maatregelen voldoet aan het energieconcept “volledig energieneutraal”. Het energiegebruik van het gebouw is tot een minimum teruggebracht en het resterende energieverbruik wordt volledig gecompenseerd in de vorm van zonnestroom doormiddel van PV-panelen. De EPC komt hierdoor uit op 0.