VMBO Horeca & Toerisme, Eindhoven

onderwijs / transformaties / openbare gebouwen

Ontwerp
BO.2 architectuur en stedebouw
Status
opgeleverd
Vermelding
nominatie Dirk Roosenburgprijs 2005

Het bestaande onderwijsgebouw voor VMBO en MBO horeca is ingrijpend aangepast en uitgebreid met een nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw. De nieuwbouw bestaat uit een tweetal scholen, bovenop elkaar. Een sculpturale trap verbindt de bovenste school met het maaiveld. Dankzij de centrale aula’s is een zo compact mogelijk schoolgebouw ontworpen.

De realisatie van de nieuwbouw en de verbouwing van het bestaande hebben plaatsgevonden in fases, tijdens vakanties. Hierdoor is de totale bouwtijd langer, maar de hinder die het onderwijs ondervindt minder. Het lesprogramma is immers gewoon doorgegaan.

De praktijkruimtes zijn beeldbepalend tussen de omgeving en de scholen geplaatst. Zo wordt één van de belangrijkste kenmerken van het De Rooi Pannen onderwijs, de praktijksimulatie, onderdeel van de architectuur.

Het donkere metselwerk en de uitgesproken raamtypen van de nieuwbouw staan in contrast met de bestaande bebouwing. Tegelijkertijd omarmt de nieuwbouw het bestaande gebouwencomplex, waardoor het een vanzelfsprekend deel van het totaal vormt.