Eikenburg, Eindhoven

woningbouw / zorg

Opdrachtgever
Sint Trudo
Programma
28 studio’s, werkplaatsen
Bouwkostenadvies
Vitruvius Bouwkostenadvies
Landschapsarchitect
Bureau Lubbers
Installatie-advies
Visietech
Constructeur
Vianen Bouwadvies

Samen met en voor Sint Trudo mogen wij het paviljoen Pannenhoef – Leemerhoef ontwerpen op Eikenburg. Dit is het eerste nieuwbouw project binnen het landschapsplan van Bureau Lubbers. Het concept voor de nieuwbouw komt voort uit de kernwaarden van het kloostergoed: collectief wonen waarbij de bewoners zorgen voor elkaar en zorgen voor het landschap.

De structuur van het paviljoen wordt in CLT gerealiseerd. Massief hout als bouwmateriaal, waarin duurzaam gegroeid hout wordt gelamineerd tot wand- en vloerelementen. Dit zorgt voor een lichte constructie met korte bouwtijd, waardoor de impact op de omgeving sterk wordt gereduceerd. Dit wordt het eerste CLT appartementengebouw in Eindhoven!

De ruimtelijke kwaliteiten van het bestaande paviljoen worden in de nieuwbouw teruggebracht: verweving van landschap en gebouw, de horizontale geleding en de doorwaadbaarheid van het gebouw op maaiveld. Twee centrale patio’s verweven binnen- en buitenruimte met elkaar. Rondom de patio’s vormt zich de hoofdmassa van de nieuwbouw, een lemniscaat: symbool van oneindigheid. Hiermee ontstaat er vanuit het verleden, via het heden een relatie naar de toekomst van het kloostergoed.