Plaats 1, Lelystad

transformaties / zorg

Opdrachtgever
Sonneborgh
Programma
zelfstandig (zorg) wonen
Adviseur constructie
Ingenieursbureau Bolwerk Weekers
Installatieadviseur
van der Linden
status
in ontwikkeling (2018)

In 2017 is de nieuwe gebiedsvisie voor Lelycentre gemaakt, waar wij samen met de gemeente Lelystad aan hebben gewerkt in diverse workshops.Onderdeel van deze visie is een transformatieopgave van kantoren naar seniorenwoningen voor opdrachtgever Sonneborgh. Het bestaande kantoorgebouw was ooit onderdeel van een verhoogd tweede maaiveld met loopbruggen binnen het gedachtengoed van de wederopbouwperiode. Kantorencomplex De Plaats 1 wordt getransformeerd naar zelfstandige (zorg)woningen. Aan de achterzijde wordt het gebouw aangehaakt op de Uiterton van Woonzorg Flevoland. Hiermee ontstaat er een aanleunachtige woonvorm. Vanwege de ligging aan de stedelijke pleinruimte aan de voorzijde liggen de gezamenlijke ruimtes hier op het maaiveld, direct gelegen aan de entree naar winkelcentrum Lelycentre. Wonen met zorg dichtbij de voorzieningen is hier het credo.

Wij vinden het een eer om het leegstaande kantoorgebouw te mogen transformeren naar seniorenwoningen en dit prominente gebouw met sterke horizontale belijning een nieuw leven te geven.

Het betonnen casco wordt hergebruikt en voorzien van een nieuwe buitengevel van metselwerk. De oude glazen gevel wordt gestript en voorzien van een nieuwe metselwerk buitengevel als uitdrukking van het wonen. Door een genuanceerde steen met mooie kleurschakeringen ontstaat er een kleinschalig beeld, passend bij de nieuwe woonfunctie. Door de nieuwe balkons en terrassen op het plein ontstaat er interactie tussen het gebouw en zijn omgeving en komen er meer activiteiten op het plein. Zo wordt het leegstaande complex nieuw leven ingeblazen en ontstaan er prettige woonruimtes voor de groeiende groep ouderen in Lelystad, passend binnen het optimistische gedachtengoed van de Wederopbouwperiode.