VMBO Reeshof College, Tilburg

onderwijs / openbare gebouwen

Ontwerp
BO.2 architectuur en stedebouw
Status
opgeleverd

Het Reeshof College is een nieuwe VMBO school in het hart van de Reeshof. Vanwege het kleine kavel is de school opgebouwd in vier lagen. Het sectoronderwijs bevindt zich aan de straat op de begane grond, het theorieonderwijs op de bovenste etage rond meerdere patio’s. Vanwege spoorgeluid is het gebouw opgedeeld rond een vide. Alle gemeenschappelijke ruimten liggen in het hart van de school zodat loopafstanden worden geminimaliseerd.
Het onderwijs is verdeeld over vier leergebieden en drie sectoren. Naast de plattegronden variëren ook de verdiepingshoogten, inrichting en verlichting van de diverse schoolonderdelen. De autonome constructie maakt een grote transparantie en flexibiliteit van het gebouw mogelijk.

De gevel is als een generiek raster ontworpen. Tussen de doorlopende naden wisselen dichte, open en bewegende delen elkaar af. Tegen opwarming van de zon is op drie gevels permanente zonnewering van geperforeerd plaatwerk in het ontwerp opgenomen.
De twee tribunetrappen tussen het schoolplein en de aula zijn gekoppeld aan het dramalokaal dat middels schuifwanden te openen is en kan functioneren als podium richting zowel de aula als de sporthal. De koppeling van multifunctionele ruimten spaart veel oppervlakte uit. Het ruimtelijk effect dat ontstaat door natuurlijke lichtinval wordt versterkt door kleurgebruik en witte accenten. Zo ontstaat een aangename rust zonder scherpe contrasten.

Het Reeshof College volgde een niet-traditioneel proces met een Design & Build aanbesteding.