ROUNDABOUT

onderwijs / openbare gebouwen

Opdrachtgever
DBFM Scholen van Morgen
Programma
Basisschool
Ontwerp
FAAMarchitects ism Misak Terzibasiyan & Lens°ass architecten
Aannemer

Demeco Group Hasselt
Adviseur constructie
Arcadis
Installaties
Jacobs Ingenieurs
Fotografie
Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY
Vermelding
Winnaar Belgische Scholenbouwprijs (Arch School Award)

Polyvalente zaal als multifunctioneel hart voor Basisschool De Brug.

De ronde basisschool de Brug is gesitueerd op een bijzonder mooie locatie aan de rand van het centrum van Bocholt te België.

Het concept is ontstaan vanuit de visie van de school, waarbij de school zich rondom het kind ontwikkelt. De ontwikkelingslijn van de kinderen staat centraal. De ontwikkeling start bij het hart (de centrale multifunctionele ruimte) en continueert zich via de klassen naar buiten toe in een spiraalvormige opbouw. De klassen aan de buitenzijde hebben hierdoor een maximale interactie met buiten waardoor er een panoramisch uitzicht ontstaat voor de kinderen.

Het ruimtelijk ontwerp is een compact duurzaam gebouw, waarbij de polyvalente zaal het hart vormt van de spiraalvormige structuur. Het gebouw is concentrisch ingedeeld: in het hart bevindt zich de polyvalente zaal voor sport, toneel en buurtgebruik. Hieromheen ligt een eerste ring voor circulatie en een buitenste ring met lokalen. De ring fungeert als visuele en akoestische buffer tussen de polyvalente ruimtes en de klaslokalen. De schikking van het programma aan deze rondgang geeft veel flexibiliteit en mogelijkheden. Door de brede trap die ook als tribune wordt gebruikt, is het ook mogelijk om lezingen, cursussen of toneel te organiseren in de polyvalente zaal.

Het schoolgebouw heeft een genereus entreemotief naar de Brugstraat. Door een zorgvuldige plaatsing van de functies op de verdieping in combinatie met de oplopende dakvorm krijgt het gebouw een echte voorzijde en ontstaat er visueel een grotere ingang naar de straat toe.