SPILcentrum ’t Hofke

onderwijs / openbare gebouwen / sport
Opdrachtgever
Scholenstichting SKPO
Programma
Basisschool, kinderdagopvang (Korein), BSO, peuterspeelzaal (Lumens) en een gymzaal (Sportbedrijf Karpen).
Adviseur constructie
Ingenieursbureau Van de Laar
Aannemer
Nieuwenhuizen Daandels Uden
Status
Opgeleverd
Ontwerp
FAAMarchitects ism Misak Terzibasiyan
Fotograaf
Daan Dijkmeijer
Vermelding
Winnaar Dirk Roosenburgprijs Architectuurprijs Eindhoven

De positie en hoogte van de nieuwbouw wordt bepaald door de bestaande school. De nieuwbouw wordt op dezelfde wijze gepositioneerd en gematerialiseerd als herinnering aan de bestaande school. Ook de ruimtelijke kenmerken van de bestaande school worden teruggebracht.
Bij binnenkomst bevindt men zich in een ruimtelijke hal, die het hart vormt van de school. De hieraan gelegen speellokalen worden multifunctioneel gebruikt. Deze hal is het centrum voor de vele gebruikers en een bindend element in de logistiek. De logistieke as in de lengterichting van het gebouw is functioneel en geeft ruimte aan de gebruikers voor ontmoeting.

Inspiratie komt voort uit het noordelijk gelegen beschermde groengebied. Het ritme van de bomen, de bescherming van de bomen met rieten matten en de verderop gelegen boerderij geven veel inspiratie voor de gevels.
Het aftekenen van de leeftijdsgroepen is herkenbaar in de hoogte van de raamopeningen die steeds hoger worden met het ouder worden van de kinderen.
De bakstenen zijn verticaal gemetseld om een relatie te leggen met de boomschors van de bomen. Door asymmetrische raamopeningen met hout in de negge ontstaan er zichtlijnen vanuit de school naar het groengebied.