Sportcentrum Zaanstad Zuid

openbare gebouwen / sport

Opdrachtgever
Gemeente Zaanstad & Coresta
Programma
Sporthal, kantine, onderwijsruimtes
Adviseur constructie
Ingenieursbureau Bolwerk – Weekers Deurne
Aannemer
Lokhorst Bouw
Status
Opgeleverd
Ontwerp
FAAM architects ism Misak Terzibasiyan
Fotograaf
Daan Dijkmeijer
Vermelding
Nominatie World Architecture Festival Singapore

De nieuwbouw van NOC*NSF sportcentrum Zaanstad – Zuid is gerealiseerd in de wijk Poelenburg naast de parkzone aan De Weer. De sporthal is onder te verdelen in drie zaaldelen en zal overdag worden gebruikt door de naastgelegen praktijkscholen Pascal-Zuid en De Faam. De dagentree ligt dan ook direct aan het schoolplein. In de avonduren en in het weekend zal de sporthal worden gebruikt door sport- en buurtverenigingen, die gebruik maken van de horecaruimte met dakterrassen, de vergaderruimte en de tribune voor 200 personen. De avondentree is gericht naar de openbare weg De Weer.
De verandering in het gebruik tussen dag en avond is de basis van het concept. Een entree enerzijds naar de school en anderzijds naar de straat vormde de onderlegger van de ruimtelijke indeling.
De horeca, de wachtruimte en delen van de sporthal zijn ook naar de straat en het park geopend, zodat de interne activiteiten zichtbaar worden voor de buurt en hiermee in sociale zin bijdragen aan de leefbaarheid.
Een gelaagde gevel bij de sporthal zorgt er enerzijds voor dat de gymdocenten overdag wel een relatie hebben met buiten, qua uitzicht en daglicht, maar dat er geen direct zonlicht binnenvalt dat op andere tijdstippen hinderlijk is voor de sportverenigingen.