Kapel St Joseph, Eindhoven

transformaties / openbare gebouwen

Ontwerp
BO.2 architectuur en stedebouw
Status
opgeleverd
Vermelding
nominatie BNA gebouw van het jaar 2012

De St. Joseph kapel is herbestemd tot bezinnings – en ontmoetingscentrum, aangepast op het gebied van toegankelijkheid, comfort, akoestiek en heeft een multifunctioneel karakter, geschikt voor alle bezoekers. In de kapel is een nieuw tribunevolume geplaatst, uitgerust met een balie, garderobe en toiletblok dat als uitvalsbasis kan dienen voor conventies.
De statige ruimte wordt benadrukt door het tribunevolume los te houden van de wanden en asymmetrisch in de ruimte te plaatsen. Het vroegere altaar is verhoogd en dient als podium. Onder het tribunevolume en het podium is de integratie van installaties gerealiseerd, zodat de klimaatbeheersing wordt geregeld, maar uit het zicht blijft.

De annex verbindt de kapelruimte en de kelderzalen. Deze routing is volledig aangepast. Met eerbied voor de oorspronkelijke materialisatie van het gebouw zijn een lift en ruime trap toegevoegd.
In de kelder was het oorspronkelijke gebouwontwerp verloren gegaan; bedekt onder een laag tapijt en verstopt achter een systeemplafond. De gehele kelder is ontsluierd, hersteld en ingericht als vergaderruimte.