Strandwacht Nesselande

openbare gebouwen

Opdrachtgever
Gemeente Rotterdam
Programma
Politiepost, strandwacht, EHBO & toiletten
Aannemer
Bouwbedrijf Willemsz Sprang Capelle
Status
Opgeleverd
Ontwerp
FAAMarchitects ism Misak Terzibasiyan
Fotograaf
Daan Dijkmeijer
Vermelding
Open Prijsvraag gemeente Rotterdam

Hoe ziet een gebouw eruit dat in de winter gesloten is en alleen tijdens het zomerseizoen wordt gebruikt?
De seizoenen zijn daadwerkelijk afleesbaar aan het uiterlijk van het gebouw. In de winter wordt het gebouw niet gebruikt en lijkt het een gesloten en meer abstract object. Maar dan komt de zon en dat wordt hier gevierd: de schermen klappen omhoog, de puien schuiven open, de vlaggen gaan de lucht in. De zomerzon opent het gebouw. De verschijning van het gebouw wordt bepaald door het verstrijken van de seizoenen.
Het strandwachterskantoor ligt op de grens van land en water. De verlaagde ligging ten opzichte van de boulevard is versterkt met een horizontale tweedeling: de onderzijde vormt een robuuste plint die met een lichte geel-grijze kleur aansluiting vindt bij het strand. De bovenzijde is open, transparant en licht als alzijdig object. Vanaf de boulevard ligt de overgang tussen deze beide materialen precies op ooghoogte; alsof de houten bovenbouw zich ook verder op het water had kunnen begeven. De overgang van de materialen versterkt deze illusie van het perspectief qua dieptewerking.
De wens voor een functioneel gebouw is altijd van belang, maar speelt bij de functie van een reddingsbrigade een nog grotere rol: bij een calamiteit telt elke seconde. De basisvorm is een rechthoek, waarbij het uitkijkterras op de kop ligt richting het water. De gestroomlijnde trap ligt ernaast om bij een calamiteit een snelle route naar de reddingsboot te hebben. De andere kop van het gebouw geeft ruimte aan een politiepost voor de ontvangst van bezoek. De begane grond wordt gebruikt voor toiletten voor de strandbezoekers, een EHBO-ruimte en de berging voor de reddingsboot.
Een dergelijk klein gebouw is ideaal om te experimenten met textuur, kleur en detail om te komen tot een unieke oplossing als maatpak. Inpiratie voor de textuur is gevonden in de beleving van het strand en in de filtering van licht.