Topsporthal T-kwadraat, Tilburg

sport / openbare gebouwen

Ontwerp
BO.2 architectuur en stedebouw
Status
opgeleverd
Vermelding
BNA gebouw van het jaar 2010
regio zuid

Sportpaleis T-kwadraat is uitdrukkelijk herkenbaar als zwevend volume van markante raamopeningen zelfs wanneer het in de toekomst ingeklemd wordt door een studententoren, woningbouw en de bioscoop. De grote maat van de gevelplaten en de ovale ramen verkleinen de schaal van het gebouw, het gefragmenteerde zicht op de binnenwereld versterkt de suggestie van interne activiteit. De speciaal voor het sportpaleis ontworpen gevelstructuur, gebaseerd op het logo van de gemeente Tilburg, geeft de enorme gevel textuur en schaal. De klimhal ligt direct aan het Olympiaplein en de glazen plint en een reusachtig ovalen raam bieden zicht op de activiteiten binnen.

In het abstracte volume is een overweldigende binnenwereld gecreëerd. Dwars door alle verdiepingen van het 18 meter hoge volume hebben we een vide geslagen die alle functies verbindt: de ‘gorge’. Vanaf de entree is elke sport, elke ruimte via deze ‘gorge’ bereikbaar. De ‘gorge’ dient als structurerend element in het complex en brengt het daglicht diep het gebouw binnen.

Begane grond, squashbanen en klimhal beginnen al in de kelder. T-kwadraat is meer dan een sporthal, het markante gebouw bevat ook een vergadercentrum, café, klimhal, sportmedisch centrum en een grote fitnessruimte. De horeca aan het plein loopt door in de Ireen Wust IJsbaan. De semitransparante gevel en het terughoudende ontwerp geven De Ireen Wust IJsbaan een unieke sfeer.

Sportpaleis T-kwadraat – ontworpen ism van Hoogmoed architecten – is uitgeroepen tot BNA gebouw van het jaar 2010 Regio Zuid. De jury noemt het ‘een pittig, stimulerend en verrassend gebouw dat direct uitnodigt tot sporten.’