Vredeoord, Eindhoven

woningbouw / zorg / transformaties

Opdrachtgever
Sint Trudo
Programma
Woningbouw (sociale huur) en zorgcentrum
Status
selectieronde aanbesteding
Team
Dura Vermeer, Visietech,
ATTB, FAAM architects

Het plangebied Vredeoord heeft een sterke identiteit doordat het hoofdkantoor van Philips als een baken boven de wijk uittorent en zal alleen bestemd zijn voor gezinswoningen.

De best mogelijke omgeving voor een kind om op te groeien, is een veilig domein waar ze autonoom kunnen spelen en ontdekken. De woonkamer is op een gegeven moment niet meer voldoende en de straat is te gevaarlijk en biedt weinig speelruimte. In dit plan bieden wij een oplossing met de introductie van een collectief domein: het binnengebied. Afgesloten van de straat maar verbonden met alle tuinen. Doordat bewoners een eigen invulling geven aan deze binnengebieden ontstaat er differentiatie tussen de velden.

De krachtige structuur zoals ontworpen door de landschapsarchitect Buro Lubbers met De Dreef en De Loper als verbindende assen geeft karakter. De Loper staat centraal in het plan als dynamische as met diverse activiteiten. De accenten aan De Loper, zoals de buurtschuur en klimhut, verbinden de kleinere plandelen met elkaar. Alle woningen aan de groene Dreef worden uitgevoerd in het kleinschalige landelijke woningtype. In dit type zit differentiatie door het toevoegen van veranda’s en doorschietende daklijnen. De overige woningen zijn de meer neutrale type tuinwoningen.

Wij hebben ervoor gekozen het appartementengebouw qua korrelgrootte te laten meedeinen met het Philips hoofdkantoor en het recente kantoorgebouw. Alle ontsluiting bevindt zich aan de binnenzijde. Door deze keuze ontstaat er een krachtig blok dat met het in het oog springende gezondheidscentrum op de begane grond maximaal contact zoekt.