MENU
Onze fascinatie voor het oplossend vermogen van architectuur drijft ons.
Door te onderzoeken, samen te werken, te innoveren en gewoon te doen komen we verder.
Project
THEMA
Het concept voor de indiening is gebaseerd op een analyse van de oudbouw. De stedenbouwkundige situatie vraagt om een ensemble waarbij het monument en de nieuwbouw een dialoog met elkaar aangaan en elkaars uitdrukkingskracht versterken. De dialoog tussen monument en nieuwbouw ontstaat door referenties in massa-opbouw, proporties, materiaal en subtiele kleurnuances. De bestaande gangschool wordt qua structuur versterkt en het wonen wordt er als een nieuwe tijdslaag aan toegevoegd. Vanuit de filosofie van het oude schoolleven wordt er een nieuwe collectiviteit ingebracht voor de nieuwe bewoners. Hiermee wordt de geest van de plek gecontinueerd naar de toekomst.
Het karakteristieke schoolgebouw is gelegen aan het historisch lint aan de Woenselsestraat. Het in 1914 gebouwde gebouw ligt terug ten opzichte van de rooilijn van de aanwezige lintbebouwing en toont door deze situering mede hiermee het belang van de functie als baken voor de wijk. Het verhaal van de historische stad is hier nog zichtbaar en ervaarbaar. Een verhaal uit het verleden dat een vervolg zal krijgen naar de toekomst door de transformatie van dit monument: “the living monument”
Stedenbouw
De school is ingepast in de oudere structuur van lintbebouwingaan de Woenselsestraat met een representatieve voorgevel enmeer onderschikte kopgevels en achtergevel, soms zelf nauwelijksuitgetekend. Het ongelijke dakvlak toont het verschil in belang vande voorgevel ten opzichte van de ondergeschikte achtergevel. Deonderwijzerswoning was uitgelijnd met de andere woningen aanhet lint en de school lag met de voorgevelrooilijn aanzienlijk terug.De nieuwbouw moet in dezelfde rooilijn worden geplaatst als deoudbouw. Wij kiezen er daarom bewust voor om de oudbouw en denieuwbouw te lezen als één ensemble met een sterk verwantschap inmateriaal, kleur en verhoudingen van de gevelopeningen. Hierdoorontstaat er een ensemble met 1 expressie in bouwmassa, rooilijnen interactie met de omgeving. Door de tussenruimte en moderneinterpretatie blijft het schoolgebouw als solitair afleesbaar.
Transformatie en nieuwbouw
Ten behoeve van de transformatie vinden aan het bestaandeschoolgebouw enkele interventies plaats waarbij de monumentalewaarde wordt gerespecteerd en versterkt. Allereerst worden de tweestalen vluchttrappen aan de achterzijde verwijderd, die in sterkemate afbreuk doen aan de architectonische uitstraling. Vervolgenswordt de structuur van de gangschool versterkt en worden eropeningen gemaakt in de kopgevels in het verlengde van degangen. Het prachtige trappenhuis als centrale kern wordt opgetopten de trap wordt ruimtelijk doorgezet zodat ook in de kap tweeappartementen kunnen worden gerealiseerd. Dit is goed passendnaast de hoge schoorsteen en blijft ondergeschikt ten opzichtevan het hoofdvolume. Tevens worden er dakramen en dakkapellentoegevoegd en loggia’s ingesneden in het dakvlak aan de achterzijde.Naast de transformatie van het monument biedt de locatie ruimtevoor nieuwbouw. Ruimte om te verdichten en te vergroenen. Binnenonze visie benaderen wij het concept voor de nieuwbouw vanuit eenanalyse van de oudbouw zodat er een vanzelfsprekendheid ontstaattussen oud en nieuw. Op deze wijze ontstaat er een dialoog tussende bouwdelen en wordt elkaars uitdrukkingskracht versterkt.
Opdrachtgever
Dommelaere Ontwikkeling B.V.
Status
gewonnen prijsvraag
Programma
12 koopappartementen (sociale kop, middeldure koop en vrije sector) en 10 huur appartementen(sociale huur en vrije sector)
©2020 FAAM ARCHITECTS. ALL RIGHTS RESERVED.